انجمن شرکت‌های صنعت پخش ایران


وزیر اقتصاد و رئیس اتاق ایران در نشست شورای گفت‌وگو

شعارهای اقتصادی مبتنی بر صدقه‌ و اعانه‌ ناراحت کننده است


در یکصدوچهارمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی ضمن تاکید بر لزوم بررسی وضعیت تولید برق در ایران، گزارش عملکرد شورای گفت‌وگو در سال 99 بررسی شد.


در یکصدوچهارمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی ضمن تشریح نظرات اعضا، گزارش عملکرد شورای گفت‌وگو در سال 99 بررسی شد. بر اساس این گزارش در سال گذشته 10 نشست اصلی شورا برگزار شده که 27 مصوبه داشته است.

در ابتدای نشست فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس شورای گفت‌وگو، سال ۹۹ را سال سخت و پیچیده‌ای توصیف کرد و هم‌گرایی بخش خصوصی، دولت و قوای حاکمیتی را در غلبه بر فشارهای دشمن مورد توجه قرار داد و گفت: با وجود تحریم‌ها و همه‌گیری ویروس کرونا، سطح صادرات و واردات رضایت بخش بود و این نتیجه همین تعاملات و هم‌گرایی‌هاست.

او ادامه داد: پیش‌بینی می شد در سال ۹۹ به سمت استقراض از بانک مرکزی و یا افزایش سطح فشارهای مالیاتی برویم، با وجود اینکه در این سال رشد ۳۷ درصدی در هزینه های دولت اتفاق افتاد؛ اما دولت حتی یک ریال هم از طریق استقراض تامین نکرد. البته افرادی هستند که برخی اقدامات دولت را به عنوان استقراض معنا می‌کنند که نادرست است.

بر اساس اظهارات وزیر اقتصاد، فروش اوراق و فروش دارایی‌های مازاد و سهام دولت در کنار مالیات سه منبع اصلی دولت در تامین هزینه هایش بود.

دژپسند تحقق درآمد مالیاتی دولت در سال ۹۹ را بالغ بر ۱۰۷ درصد مصوب در قانون بودجه عنوان کرد و افزود: در سال 99 فروش اوراق جزو منابع جدی تامین هزینه‌های دولت بود. در این سال 132 هزار ملیارد تومان فروش اوراق داشتیم که نیمی از آن در بازار سرمایه فروخته شد. از روند فروش دارایی‌های دولت هم ۶ برابر سال ۹۸ درآمد کسب کردیم.

رئیس شورای گفت‌وگو تصریح کرد: این که در روزهای اخیر متناسب با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری گفته می‌شود دولت 300 هزار میلیارد تومان از جیب مردم برداشت، درست نیست و اثر خوبی ندارد. بودجه دولت باید از نفت به سمت مالیات حرکت کند و این به معنای برداشت از جیب مردم نیست.

دژپسند رشد اقتصادی را طبق برآوردهای مرکز آمار که البته هنوز نهایی و منتشر نشده است را مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: خوشبختانه خیز خوبی در سال ۹۹ برداشته شد و امیدواریم در سال جاری روند شروع شده ادامه پیدا کند و سه اتاق از ظرفیت شورای گفت‌وگو بهره ببرند.

بر اساس گفته‌های وزیر اقتصاد در سال ۱۴۰۰ باید ۹۵ هزار میلیارد تومان از مسیر واگذاری‌ها درآمد کسب شود و ترجیح آن است که در قالب بازار سرمایه و به شکل شفاف صورت گیرد.

او تاکید کرد: مبارزه با فرار مالیاتی را به شدت دنبال می‌کنیم و بنا نداریم فشار بیشتری بر بخش خصوصی وارد شود.

رئیس شورای گفت‌وگو در نهایت اظهار امیدواری کرد که در سال جاری از ظرفیت شورای گفت‌وگو برای اصلاح رویه‌های مزاحم، تدوین مقررات لازم و تسهیل و تسریع روند تولید بهره ببریم.

وزیر اقتصاد خط قرمز دولت دوازدهم را استقراض چهمستقیم و چه غیرمستقیم از بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: خوشبختانه در سال ۹۹ نیازی به استقراض پیدا نکردیم. برعکس دولت به بانک مرکزی کمک کرد. آنچه مسلم است نیاز اقتصاد کشور به جراحی هزینه‌‌های دولت است. کار سختی است چون چاقو باید دسته خود را ببرد. راهی نداریم جز اینکه  به سمت بودجه مبتنی بر مالیات برویم. البته مالیاتی که صحیح، منطقی، هوشمند و در راستای مقابله با فرارهای مالیاتی باشد.

شعارهای اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری مبنای صدقه‌ای و اعانه‌ای دارد

غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران نیز ضمن تشکر از رئیس و دیگر اعضای شورا تاکید کرد: بخش خصوصی توانست در بسیاری از مواقع به خوبی کمبودهای موجود را پر کند و امیدوارم با تغییراتی که در نگرش‌ها پیش آمده شاهد اثرگذاری بیشتر و  پررنگ‌تر بخش خصوصی در اقتصاد باشیم.

او از اقدامات اخیر وزارت اقتصاد در حوزه مالیات از سوی واحدهای مستقر در استان‌ها نیز قدردانی کرد وگفت: این که مالیات واحدهای تولیدی از سوی حوزه‌های مالیاتی استانی دریافت شود اتفاق بسیار مثبتی است و به عدالت مالیاتی نیز کمک کرده است.

دبیر شورای گفت‌وگو ادامه داد: علی‌رغم همه اتفاقات، امیدواریم مشارکت در انتخابات بالا باشد. دراین بین خوشحال هستیم که بیشتر شعارها از طرف کاندیداهای ریاست جمهوری جنبه اقتصادی دارد و نیز بسیار ناراحتیم که این شعارهای اقتصادی بر همان مبنای صدقه‌ای و اعانه‌ای استوار است.

بررسی موضوعات متناسب با نیاز بخش خصوصی در سال 99

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس و عضو شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی نیز ضمن تشکر از طرح مسائل و مشکلات بخش خصوصی در جلسات شورا طی سال 99 برگزاری 10 نشست اصلی در سال گذشته را اقدامی قابل توجه خواند.

محمدرضا پورابراهیمی، توجه و شناسایی نیازها و مشکلات بخش خصوصی کشور و طرح آنها در شورای گفت‌وگو را اقدامی قابل توجه دانست که از سوی دبیرخانه شورای گفت‌وگو در سال 99 انجام شد.

او ضمن تشکر از رئیس اتاق ایران برای تاکید بر برگزاری مستمر شورای گفت‌وگو و پیگیری‌های ایشان و دبیرخانه در راستای اجرایی شدن مصوبات شورا تاکید کرد: به منظور ارتقای سطح اثرگذاری موضوعاتی که در شورای مطرح و بررسی می‌شود، لازم است گزارشی از آنچه در نشست هیات وزیران بر اساس مصوبات شورا مطرح و تصویب می‌شود نیز در اختیار اعضا قرار بگیرد. روند اجرایی شدن این مصوبات می‌تواند چشم انداز روشنی از مسیر حرکت آینده شورای گفت‌وگو در اختیار اعضای آن قرار دهد.

او در ادامه به موضوع قطعی برق واحدهای تولیدی و اثرات آن بر صنعت و تولید کشور اشاره کرد و گفت: طبق قانون باید خسارت‌های ناشی از قطعی برق به واحدهای آسیب‌دیده پرداخت شود. در این راستا اتاق ایران گزارشی تهیه و ارائه دهد تا موضوع قابل پیگری باشد.

رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس همچنین توجه به موضوع عرضه و تقاضای برق و راه‌اندازی بورس انرژی را خواستار شد و گفت: این مسئله به عهده وزارت نیرو قرار گرفته اما تاکنون اقدام نشده است. شاید بهتر باشد وزارت اقتصاد به عنوان متولی بازار سرمایه ورود کند و پیگیر راه‌اندازی بورس انرژی باشد.

پورابراهیمی مجموع مطالبات نیروگاه‌های بخش خصوصی از دولت را 28 هزار میلیارد تومان برآورد کرد که اگر برای آن فکری نشود مشکل بزرگی ایجاد خواهد شد. به باو او، یکی از راه‌های حل و فصل مشکلات حوزه برق، ایجاد بورس انرژی است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: در جلسه سران قوا این موضوع مطرح شد که مشکل قطعی برق به خاطر رمزارزها است. گزارش وزارت صنعتف معدن و تجارت در آن جلسه نشان داد که مجموع مصرف برق واحدهای مجاز استخراج رمزارز 320 مگاوات است. در مورد واحدهای غیرمجاز نیز مصرف 300 مگاواتی برآورد می‌شود که روی هم یک درصد از مصرف برق را تشکیل می‌دهد، بنابراین این گونه صحبت‌ها آدرس غلط دادن است. در طی پنج سال گذشته حتی یک نیروگاه به ظرفیت کشور اضافه نشده است.

عضو شورای گفت‌وگو درباره اصلاح قانون بانک مرکزی و تدوین قانون مالیات بر عایدی که بحث آن در مجلس مطرح است نیز گفت: هر دو موضوع بعد از تصویت کلیات به کمیسیون برگشته است. از اتاق ایران درخواست داریم که نظرات و دیدگاه‌های خود را ارائه دهد. به طور حتم همه دیدگاه‌ها و نظرات را با نام ارائه‌دهندگان جمع‌آوری و مدنظر قرار خواهیم داد.

 روند صدور مجوزها در وزارت صنعت، معدن  و تجارت آسان شد

علیرضا رزم حسینی، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این نشست از رشد ۸ درصدی صنعت در سال ۹۹ سخن گفت و تاکید کرد: در این سال میزان تجارت خارجی به 74 میلیارد دلار رسید که موجبات تامین کالا در کشور شد. از طرفی ۶ هزار پهنه معدنی در دستورکار قرار گرفته که فرصت خوبی برای سرمایه گذاری است.

بر اساس اظهارات او، همه امور و مدیریت مربوط به کشاورزی و دام در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این راستا به وزارت جهاد کمک خواهد کرد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در فروردین 1400 نسبت به فروردین سال گذشته 50 درصد رشد تولید داشتیم. یکی از شاخص‌های امید و کارآفرینی جواز تاسیس است که در فروردین نسبت به مدت مشابه سال گذشته 162 درصد رشد داشتیم.  74 درصد نیز در همین مدت زمان صدور پروانه بهره برداری زیاد شده است.

طبق گفته‌های رزم حسینی، یکی از مشکلات در تامین برق در صنایعی مانند فولاد و آلومینیوم است و قرار بر این شد که 8 هزار مگاوات توسط خود این صنایع تامین شود.

این مقام مسئول با اشاره به رفع موانع تولید گفت: صدور مجوز در وزارت صنعت، معدن و تجارت آسان و امضای طلایی حذف شده است. یکی از مشکلاتی که به آن اشاره می‌شد بخش‌نامه ‌های مختلفی بود که حذف شدند و اگر بخشنامه‌ای صادر می‌شود در راستای تقویت تولید است. هیچ پرونده قضایی برای صادرکنندگان نداریم و یک بسته بات محتوای مانع‌زدایی از تولید آماده کرده‌ایم که فردا صبح در اختیار ستاد اقتصادی دولت خواهد بود.

گزارش عملکرد شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در سال ۹۹

محسن عامری، مدیر دبیرخانه شورای گفت‌وگو گزارشی از عملکرد شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی و کمیته حمایت از کسب و کار در سال ۹۹ ارائه داد.

در نهایت دژپسند از دبیرخانه شورای گفت‌وگو خواست تا این گزارش همراه با نامه‌ای از سوی رئیس اتاق ایران و دبیر شورای گفت‌وگو برای اعضا و همچنین روسای سه قوه ارسال شود. به اعتقاد او، برای اصلاح رویه‌ها لازم است توضیحاتی داده شود که حضور و مشارکت کلیه اعضا از سه قوه در جلسات شورا ضرورت دارد.

همچنین طبق اظهارات دژپسند مقرر شد در جلسه دیگر شورای گفت‌وگو با حضور وزیر نیرو و نماینده‌ای از سازمان برنامه‌وبودجه درباره رسیدگی به مسئله کمبود برق و استفاده بهینه‌تر از ظرفیت بخش خصوصی و مجلس برای توسعه سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش صحبت شود.