انجمن شرکت‌های صنعت پخش ایران


فیلترهای صادرات دارو


چه داروهایی اجازه صادرات دارند؟ در جلسه اخیر کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران، رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد این سازمان، تنها اجازه صادرات داروهایی را می‌دهدکه در داخل موردنیاز نیستند.


آن‌طور که رئیس هیات‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی درخواست کرده، فعالان این بخش درخواست دارند از این به بعد، داروهایی که نیاز ماهانه در کشور ندارند و کمبود آنها در کشور احساس نمی‌شود، صادر شوند. البته تنها ۵‌درصد از داروهای تولیدی کشور می‌توانند به بازارهای هدف صادر شوند.
 بازارهای خارجی حوزه سلامت نیز در این نشست معرفی شدند. کشورهای جنوب شرق آسیا، روسیه، برخی کشورهای آسیایی و نیز کشورهای آفریقایی در فهرست بازارهای اولویت‌‌‌دار سازمان توسعه تجارت قرار گرفته‌اند.
مطالبات بخش خصوصی
ابوالفتح صانعی، رئیس هیات‌مدیره اتحادیه بازرگانان تجهیزات پزشکی، به اقدامات ضعیف وزارت صمت در تسهیل اکوسیستم تجارت خارجی کشور اشاره کرد و یادآور شد که در بخش تجهیزات پزشکی، بسیاری از فناوری‌‌‌ها و تولیدات ایجادشده، در نتیجه تلاش بخش خصوصی و فعالان این حوزه بوده است.
محمد عبده‌‌‌زاده، رئیس هیات‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی نیز، گفت: سازمان غذا و دارو، ماهانه فهرست داروهایی را که در کشور با محدودیت و کمبود مواجه‌اند، به سازمان توسعه تجارت اعلام کند تا از صادرات این داروها جلوگیری شود؛ اما به مابقی تولیدات دارویی داخل، اجازه صادرات داده شود. مجید روحی، رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی نیز خواستار این شد که برای واردات مواد اولیه تولید تجهیزات پزشکی در داخل کشور، کریدور سبز ایجاد شود. وی مطالبه جدی فعالان این حوزه را حذف قیمت‌گذاری‌‌‌ها عنوان کرد. سید عبدالرضا حجازی، دبیر انجمن پلاسما نیز با انتقاد از اینکه سازمان غذا و دارو اجازه صادرات پلاسما به خارج از کشور را نمی‌‌‌دهد، خواستار رفع این مانع شد.
همچنین محمدرضا زرگرزاده، از فعالان صنعت دارو با تاکید بر اینکه نباید با جابه‌جایی و تغییر مدیران، تصمیمات و سیاست‌‌‌های درست نیز تغییر کنند، یادآور شد: در حال حاضر مواد و کالاهای بخش عمده‌‌‌ای از تولیدکنندگان دارو و تجهیزات پزشکی به دلیل کمبود نقدینگی، در گمرکات کشور دپو شده‌اند.

پاسخ متولیان صادرات
حسین شمالی، سرپرست اداره‌‌‌کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، پس از دریافت دیدگاه‌‌‌های نمایندگان بخش خصوصی، با بیان اینکه هزینه‌‌‌های تولید در بخش دارو و تجهیزات پزشکی، مورد بازبینی سازمان غذا و دارو قرار گرفته است، گفت: در خصوص قیمت‌گذاری محصولات، منتظر دریافت پیشنهادهای سندیکاها و انجمن‌‌‌های این بخش هستیم. 
وی در بخش دیگری از سخنانش، به موضوع واردات مواد اولیه اشاره کرد و افزود: برای واردات مواد اولیه، میزان و سقف تعیین شده است و اگر واردات مواد اولیه به میزان تعیین‌شده، تامین نشد، باید اجازه واردات داده شود. شمالی همچنین خبر داد که طی یک‌ماه آینده، IRC محصولات حوزه سلامت تفکیک خواهد شد. وی بیان کرد: رویکرد جدید سازمان غذا و دارو این است که تا ۵‌درصد از بازار داروی کشور به تولیدات وارداتی و داروهای خارجی داده شود. سرپرست اداره‌‌‌کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با تاکید بر اینکه پیش از این، رویکرد سازمان غذا و دارو به مقوله صادرات، کم‌توجه بوده، توضیح داد که تغییراتی در روند این رویکرد به وجود آمده و کمیته‌ای برای صادرات دارو تشکیل شده است.
 شمالی با بیان اینکه واردات دارو و مواد اولیه باید تسریع شود، افزود: با تسهیل ورود داروهای خارجی موردنیاز، فضای رقابتی در داخل کشور، به نفع تولیدات داخلی شکل خواهد گرفت. سرپرست اداره‌‌‌کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در بخش دیگری از سخنانش، بیان کرد: سازمان غذا و دارو به دنبال آن است که مانعی برای صادرات و تجهیزات پزشکی ایجاد نشود.
 علیرضا پیمان‌پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت هم از آمادگی سازمان توسعه تجارت برای دریافت فهرست داروهای دارای محدودیت و کمبود در داخل از سازمان غذا و دارو خبر داد و اشاره کرد، در تجارت خارجی حوزه سلامت، به جای کشورهای جنوب شرق آسیا، برخی کشورهای آسیایی و نیز کشورهای آفریقایی در فهرست بازارهای اولویت‌‌‌دار سازمان توسعه تجارت قرار گرفته‌‌اند. همچنین یکی از بازارهای هدف تعیین‌شده، روسیه است؛ چرا که این کشور از بازار قابل پیش‌بینی برخوردار است و می‌‌‌دانیم تا ۱۰سال آینده این بازار چه رویکردهایی را در پیش خواهد داشت./دنیای اقتصاد

روابط عمومی انجمن ملی صنعت پخش ایران