انجمن شرکت‌های صنعت پخش ایران


فائو: تداوم کاهش قیمت جهانی غذا


تازه‌ترین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل‌متحد (فائو) نشان می‌دهد قیمت جهانی مواد غذایی در ماه فوریه 2023 برای یازدهمین ماه متوالی کاهش یافته‌است.


براساس این گزارش، شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه فوریه به‌طور میانگین، ۶/ ۰‌درصد نسبت به ماه قبل و نسبت به دوره اوج قیمت در ماه مارس ۲۰۲۲ با کاهش ۷/ ۱۸درصدی همراه بوده‌است. کاهش قیمت‌های جهانی روغن‌های نباتی و محصولات لبنی در این دوره توانسته افزایش شدید قیمت شکر را جبران کند.

این درحالی است که شاخص قیمت غلات فائو نسبت به ماه ژانویه تقریبا بدون تغییر باقی‌مانده‌است. قیمت جهانی گندم در این دوره، افزایشی اندک تجربه کرده‌است، چراکه نگرانی‌ها در مورد شرایط خشک آب‌و‌هوایی در ایالات‌متحده آمریکا و بالا‌بودن تقاضا برای عرضه از استرالیا، تا حد زیادی با رقابت شدید بین صادرکنندگان برطرف شده‌است. قیمت‌‌‌‌‌‌ جهانی برنج نیز حدود ۰/ ۱‌درصد کاهش داشته، زیرا فعالیت تجاری اکثر صادرکنندگان عمده آسیایی با افت همراه بوده‌است. براساس این گزارش، شاخص قیمت روغن نباتی فائو هم نسبت به قیمت ماه ژانویه ۲/ ۳‌درصد کاهش یافته‌است و نتیجتا در این بازه زمانی قیمت‌های جهانی روغن‌های پالم و سویا نیز کاهش یافته‌است. شاخص قیمت لبنیات فائو نیز در ماه فوریه، ۷/ ۲‌درصد کاهش یافته‌است؛ از همین‌رو قیمت‌های جهانی کره و شیرخشک بیشترین کاهش را داشته‌‌‌‌‌‌اند.  اما شاخص قیمت گوشت فائو نسبت به ژانویه تقریبا بدون تغییر باقی‌مانده‌است. صادرات فراوان باعث کاهش قیمت گوشت طیور در این دوره شده‌است، درحالی که قیمت جهانی گوشت خوک افزایش یافته که تا حد زیادی به دلیل نگرانی‌ها در مورد محدودیت صادرات در اروپا بوده‌است.

شاخص قیمت شکر در این دوره نسبت به ماه قبل، ۹/ ۶‌درصد افزایش یافته‌  و به بالاترین سطح خود در ۶ سال‌گذشته رسیده است. علت این افزایش قیمت عمدتا به دلیل پیش‌بینی کاهش تولید هند در دوره ۲۰۲۳-۲۰۲۲ بوده‌است، اگرچه چشم‌انداز مطلوب این محصول درمیان سایر تولیدکنندگان شکر، علاوه‌بر کاهش قیمت جهانی نفت‌خام و قیمت اتانول در برزیل، فشار فزاینده بر قیمت شکر را محدود کرده‌است.  فائو همچنین در آخرین گزارش «عرضه و تقاضای غلات» خود پیش‌بینی اولیه خود از تولید جهانی غلات در ۲۰۲۳ را منتشر کرده‌است. براساس این گزارش، تولید جهانی گندم ۷۸۴‌میلیون‌تن پیش‌بینی شده‌  که اگرچه پایین‌تر از تولید سال‌قبل است ولی دومین رکورد بزرگ در تولید جهانی گندم محسوب می‌شود. محصول فراوان برای آمریکای‌شمالی پیش‌بینی شده‌است، چراکه کشاورزان در واکنش به بالا‌رفتن قیمت غلات، سطح زیرکشت را افزایش می‌دهند. در کشورهای نیمکره‌جنوبی، چشم‌انداز تولید غلات سخت در سال‌۲۰۲۳ به‌طور کلی مطلوب است و پیش‌بینی می‌شود مجموع کاشت ذرت در برزیل به سطحی بی‌سابقه‌‌‌‌‌‌ برسد. فائو در این گزارش پیش‌بینی خود از تولید جهانی غلات در ۲۰۲۲ را به ۲هزار و ۷۷۴‌میلیون‌تن تغییر داده که هنوز ۳/ ۱‌درصد کمتر از ۲۰۲۱ است. مصرف جهانی غلات نیز در ۲۰۲۳-۲۰۲۲ حدود ۲هزار و ۷۸۰‌میلیون‌تن پیش‌بینی شده‌ که نشان‌دهنده کاهش ۶/ ۰‌درصدی نسبت به فصل قبل است. این افت عمدتا به دلیل کاهش پیش‌بینی‌شده در استفاده از غلات سخت اصلی است. همچنین براساس پیش‌بینی این نهاد جهان، ذخایر جهانی غلات تا پایان ۲۰۲۳ با ۲/ ۱درصد کاهش نسبت به سطح اولیه خود به ۸۴۴‌میلیون‌تن کاهش خواهد یافت، چراکه انتظار می‌رود کاهش ذخایر غلات سخت و تا حدی برنج بیشتر از افزایش پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌شده در موجودی گندم باشد. براساس پیش‌بینی‌های جدید، نسبت ذخایر غلات به مصرف جهانی نیز ۵/ ۲۹درصد خواهد بود که رضایت‌بخش محسوب می‌شود، همچنین پیش‌بینی می‌شود تجارت‌جهانی غلات با ۸/ ۱‌درصد کاهش به ۴۷۳‌میلیون ‌تن برسد.

براساس این گزارش، خشکسالی‌‌‌‌‌‌ها، جنگ‌‌‌‌‌‌ها و افزایش قیمت‌ها، همراه با مشکلات کلان اقتصادی، ناامنی غذایی را در بسیاری از کشورها تشدید کرده‌است، به‌طوری که در مجموع ۴۵کشور در سراسر جهان به کمک خارجی برای غذا نیاز دارند. برخی از مردم در ۶کشور (بورکینافاسو، هائیتی، مالی، نیجریه، سومالی و سودان‌جنوبی) سطوح بالای ناامنی غذایی حاد را تجربه می‌کنند، یا انتظار می‌رود به‌زودی ناامنی حاد غذایی را تجربه کنند. براساس این گزارش، حتی درحالی که شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه‌های اخیر تا حدودی کاهش یافته‌است، تورم قیمت مواد غذایی داخلی در بسیاری از کشورها در سطوح بسیار بالایی قرار دارد./دنیای اقتصاد

روابط عمومی انجمن ملی صنعت پخش ایران