به گزارش خبرنگار خبر گذاری صدا وسیما مهدی پیرصالحی امروز یکشنبه در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به سه علت کمبود دارو گفت: در بررسی کمبودهای دارویی، سه علت عمده شناسایی شد که اصلیترین علت کمبودها تامین نقدینگی است و شرکتها با بحران کمبود نقدینگی مواجه هستند و بسیاری شرکت با وجود تخصیص ارز توانایی تامین ریال برای خرید ارز نداشتند.
پیرصالحی: بیشترین نگرانیها، بحث دارو و تجهیزات پزشکی برای بیماران است. همچنین، پرداختی بیماران هم مطرح است.
وی تاکید کرد: در بحث کمبودها، ابتدا به دنبال علت اصلی رفتیم و سه علت عمده را شناسایی کردیم که در ابتدا، نقدینگی شرکتهای دارویی مطرح بود.
پیرصالحی ادامه داد: در بحث زنجیره تأمین، این اتفاق میافتد که وقتی پول از بیمهها پرداخت نمیشود، چرخه تأمین دچار مشکل میشود.
وی افزود: دومین عامل کمبود، قیمت گذاری دستوری در سالهای اخیر بوده است و خیلی از داروها از مسیر تولید خارج شده بودند و ما با کمبود برخی داروهای بیمارستانی مواجه بودیم.
پیرصالحی گفت: عامل سوم بروز کمبود دارو، ارز است که متأسفانه در زمان خودش تخصیص داده نشده است.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: از ٢ میلیارد و ٨٠٠ میلیون تخصیص ارز شرکتها ٢ میلیارد و ٢٠٠ میلیارد تومان ارز تامین شده و شرکت ۶٠٠ میلیون دلار با مشکل تامین ارز مواجه بودند و بدهی دارو در بخش دولتی ٣۶ همت و در تجهیزات پزشکی٢٠همت است.
مهدی پیرصالحی گفت: قیمت گذاری دستوری و سرکوب کننده دومین علت کمبود داروست و علی رغم بالا رفتن نرخ ارز مبادلهای و تورم بسیاری از داروها حتی در حوزه بیمارستانی تولید نمیشدند.
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه سومین علت کمبود دارو؛ مرتبط با ارز است، گفت: ارز در زمان مناسب و از منابع مورد نظر تامین نشده است البته تا به امروز بانک مرکزی همکاری حداکثری داشته است و مذاکراتی با بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه برای تامین ارز انجام دادهایم.
مهدی پیرصالحی با اشاره به کاهش کمبود برخی داروهای بیمارستانی گفت: ۵٧ قلم کمبود داروی بیمارستانی به ١٠ قلم کاهش یافته است و در داروخانهها همچنان کمبود وجود دارد و بسیاری داروها به دلیل کمبود در داروخانههای خاص توزیع میشود و در تلاشیم با افزایش تولید و توزیع دسترسی و توزیع بهبود پیدا کند.
رئیس سازمان غذا و داروافزود: پارسال داروی وارفارین دچار کمبود شد و تا کنون ۶ برابر نیاز بازار واردات انجام شده است، ما تلاش میکنیم تا با کمبود مواجه نشویم، زیرا برطرف کردن کمبود هزینه بیشتر دارد و وقتی کمبود وجود دارد بیماران داروی بیشتری ذخیره میکنند.
مهدی پیرصالحی افزود: با وجود تغییر نرخ ارز در برخی اقلام تجهیزات پزشکی مدیریت به نحوی صورت گرفت تا کمترین کمبود را داشته باشیم و شرکتها کمتر با مشکل نقدینگی مواجه شدند، برای از یک میلیارد و ٢٠٠ کیتهای آزمایشگاهی و نوارهای تست قند ارز آنها از ۴ هزار و ٢٠٠ تومان به ٢٨ هزار تومان تغییر کرد و خواسته ما اینست که این تغییر نرخ ارز برای بیماران در پوشش بیمهای دیده شود.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به موضوع وضعیت بازار محصولات آرایشی و بهداشتی گفت: ممنوعیت واردات در آرایشی و بهداشتی مربوط به وزارت صمت است و فکر میکنیم که این ممنوعیتها گاهی منجر به افزایش قاچاق و تقلب میشود.
مهدی پیرصالحی درباره وضعیت شیرخشک در بازار گفت: ۵ شرکت تولیدکننده داریم که ظرفیت تولید کشور ١٢٠ میلیون قوطی و ٧۵ میلیون قوطی میزان مصرف کشور است و عمده کمبودها که گزارش میشود کمبود یک نام تجاری است که تولیدکننده آن ظرفیت محدود تولید دارد و مردم باید بدانند شیرخشکها از نظر فرمولاسیون یکسان هستند و از نظر طعم و مزه تفاوت دارند و از کارخانهای شیرخشکهای آن در داروخانهها به میزان مصرف نیست، درخواست کردیم که تولید را افزایش دهد و اگر کفاف لازم را ندهد باید الگوی مصرف را تغییر دهیم.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره کمبود انسولین نوورپید گفت: ما محدودیت واردات داریم و در نوورپید تاخیر در واردات داشتیم و توزیع اکنون افزایش یافته است تا مشکل کمبود رفع شود.
وی گفت: در برنامه دولت ارز ترجیحی در دارو و تجهیزات پزشکی وجود دارد، اما نرخ آن هنوز مشخص نیست و در دولت و مجلس باید برای نرخ آن تصمیمگیری شود و فکر میکنم که باید از بیماران حمایت شود و اگر بیمهها قوی باشند و بهترین الگو این است که بودجه مناسب را به بیمهها بدهیم.
پیرصالحی درباره تامین پانسمان بیمارانای بی گفت: شرکت سوئدی پانسمانای بی را تولید میکرد و در بسیاری مواقع از مسیرهای دیگر پانسمان را تامین کردهایم و ٢ شرکت دانشبنیان در این زمینه ورود کردهاند و مطالعات بالینی در حال انجام است و ٢ بیمار مصرف کننده از پانسمان مصرفی رضایت داشتند؛ امیدواریم که این محصول سال ١۴٠۴ وارد بازار شود و از نظر کیفی نیاز بیماران را پاسخ بدهد و ما حمایت لازم را میکنیم تا سریعتر محصول وارد بازار شود.